A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Бюджет-2020 все ще формується

Дата: 02.12.2019 19:24
Кількість переглядів: 691

У Жашківській міській раді триває робота над формуванням проекту бюджету громади на 2020 рік. Так, 28 листопада відбулося чергове засідання комісії з питань планування, бюджету та фінансів, в якому взяли участь представники депутатського корпусу, виконавчого комітету, апарату виконкому, структурних підрозділів міськради. А вже 29 листопада над бюджетом наступного року працювали представники виконавчого комітету Жашківської міської ради.

Учасники обох зібрань зійшлися на тому, що при розгляді видатків, необхідно враховувати обов’язкові, першочергові статі, які забезпечать стале функціонування громади. До всіх питань підходили з позиції максимально ефективного використання коштів.

Окремі аспекти засідань

Вивчали обранці громади якість послуг, що надають сільські бібліотеки, чи доцільно їх утримувати в такому стані, що є наразі. За словами в.о.старост старостинських округів, переважна більшість сільського населення – пенсійного віку, а це постійні відвідувачі бібліотек. Прозвучали пропозиції осучаснити, модернізувати книгозбірні, враховуючи попит на їхні послуги.  

Найбільший ресурс бюджету «споживає» галузь освіти. У порівнянні з 2019 роком, видатки на освіту у 2020-му заплановані більші у зв’язку із прогнозованим підвищенням заробітної плати та тарифів на енергоносії. На думку учасників комісії та виконкому, аби раціонально використовувати кошти на енергоносії, потрібно проводити тендери та моніторинг частіше, ніж раз на рік. Радили обранці громади звернути увагу і на потреби закладів освіти у покращенні матеріально-технічної бази.

Наразі в громаді виникла проблема упорядкування міського полігону для твердих побутових відходів. Бульдозер ВУЖКГ вичерпав свій ресурс, вийшов з ладу, а його ремонт обходиться доволі дорого. Начальник ВУЖКГ Микола Муштаєв б’є на сполох: без систематичного упорядкування сміттєзвалища – назріває екологічна катастрофа. Міський голова Ігор Цибровський дав завдання керівникові господарства знайти пропозиції вирішення проблеми. Микола Муштаєв запропонував придбати техніку, що була у використанні. Учасники засідання бюджетної комісії таку ідею підтримали, враховуючи брак коштів.

А от учасники виконкому, наполягали, що потрібно придбати новий бульдозер – за рахунок коштів, які, мовляв, «розпорошуються» на депутатські фонди. Цьогоріч, уперше за останні роки, у проекті бюджету не передбачені кошти навіть на поточний ремонт доріг. Нагального фінансування потребують районні медичні заклади. Тому питання депутатських фондів не на часі – вважають виконкомівці.

До слова, питання доцільності депутатських фондів порушується вже неодноразово. Це бюджетні кошти, передбачені на благоустрій громади, але якими депутати розпоряджаються одноосібно. Часто ці фінанси спрямовуються обранцями громади не на благоустрій, а на поповнення чи оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти, культури тощо.

Усі питання, що стосуються бюджету-2020, ще вивчатимуться більш ґрунтовно та будуть винесені на сесію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь