A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Із сесії міської ради. Стратегію розвитку Жашківської об’єднаної територіальної громади затвердили, як «живий  документ»

Дата: 17.09.2019 11:44
Кількість переглядів: 665

Фото без описуМинулого тижня відбулась 17 позачергова сесія міської ради VIII скликання, на порядок денний якої було винесено досить важливе питання  - затвердження «Стратегічного плану розвитку Жашківської об’єднаної територіальної громади на 2020-2027 роки».

На початку засідання депутати проголосували за внесення в роботу ще одного важливого питання – прийняття до  комунальної власності міської ради матеріальної бази музичної школи, переданої радою районною. Адже це дасть можливість швидше акумулювати увесь необхідний ресурс для належного процесу навчання у Мистецькій школі. Забігаючи наперед, варто сказати, що рішення про передачу майна прийняли.

А от щодо основної мети – затвердження «Стратегічного плану розвитку Жашківської об’єднаної територіальної громади на 2020-2027 роки», то в окремих депутатів виникли ряд зауважень, які спонукали до тривалого обговорення питання.

Міський голова Ігор Цибровський зазначив, що для громади дуже важливо мати єдиний стратегічний документ, адже задля якісного розвитку місто і села ОТГ потребують спільних дієвих підходів. Щоб цей документ сформувати, довелось попрацювати тривалий час, аби мати змогу визначити завдання, оперуючи даними соціально-економічного аналізу та потребами на перспективу. Ще в грудні минулого року Жашківська міська об’єднана територіальна громада розпочала стратегічне планування в рамках проекту «Сприяння стратегічному розвитку територіальних громад малих міст», що реалізується Асоціацією міст України спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та фінансується Урядом Федеративної республіки Німеччини і Європейським Союзом. Робота тривала увесь цей час, з початку цього року було проведено чотири засідання, а тому прикро, що не всі депутати знайшли для себе можливість взяти участь у плануванні стратегії розвитку Жашківської ОТГ і тільки тепер говорять про недоліки.

Втім, Ігор Цибровський не заперечував, що серед зауважень прозвучали і слушні. Вони стосувались доповнень переліку запланованих справ та передбачення більшого обсягу робіт на сільських територіях. Але зважаючи на те, що документ - не остаточний, до нього можна вносити зміни, тому шлях для доопрацювання та правок – цілком відкритий і доступний. До того ж, буде створено комітет з управління впровадження стратегічного плану, який і займатиметься різносторонніми питаннями втілення Стратегії в життя.

Тим, хто долучився до роботи, міський голова подякував за докладені зусилля, зазначивши, що вже два роки громада живе в новому форматі, маючи успіхи і долаючи невдачі, та найбільшим досягненням завдяки об’єднанню є можливість працювати самостійно, без вказівки «згори». Водночас - це відповідальність, котра потребує активності, постійного пошуку рішень, обміну думками, єднання та спільної праці, щоб розвивати інфраструктуру, визначати, яким чином збільшити економічний добробут, покращити місцевий бізнес-клімат, розширити можливості інвестування і т.д.

Підготовка цього важливого документа відбувалась за участі представників усіх адміністративних одиниць, що ввійшли до складу територіальної громади, депутатів, працівників виконавчого комітету та місцевих підприємств, приватних підприємців, громадських активістів, фахівців. Процес відбувався за експертної підтримки АМУ та за фінансової підтримки Німецького бюро GIZ. Попереду – шлях впровадження і оцінювання результатів. Стратегічний план розвитку громади є живим документом, до якого можуть і повинні вноситися зміни, щоб максимально скористатися всіма можливостями для успішної роботи та мінімізувати можливі ризики.

Після пошуку компромісу і розставлення головних акцентів питання, рішення було прийнято більшістю голосів.

Якщо говорити про зміст документа детальніше, то з ним можна ознайомитись на сайті міської ради, адже він включає в себе більше 80-ти сторінок. Поки що, як було зазначено на сесії, орієнтування переважно спрямовувалось на завдання найближчих двох-трьох років. Вони полягають у покращенні інвестиційних можливостей громади, передбачають стимулювання розвитку підприємництва і самозайнятості населення, запровадження нових технологій у дрібнотоварному сільськогосподарському виробництві, зокрема, в домогосподарствах, створення обслуговуючих кооперативів з переробки молока, заготівлі овочів та фруктів. Також стратегія включає в себе покращення транспортної доступності на території ОТГ, ремонти доріг, заходи по енергозбереженню, запровадження систем роздільного збору твердих побутових відходів. Приділено увагу розвитку спорту, закладам соціальної сфери: охорони здоров‘я, освіти, культури. Джерела фінансування - державний, місцевий бюджети, кошти проектів і програм, в тому числі міжнародних.

Після розгляду основних питань, депутати прийняли до відома звернення колеги з районної ради – Володимира Шарлая, який обраний жителями міста, а тому переймається їх проблемними ситуаціями і звернувся з проханням допомогти у їх вирішенні. Зокрема, звернув увагу на проблему з криміногенною ситуацією в районі та необхідність боротьби із паліями сміття.

Віталія Котик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь