A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Коментар спеціаліста. Інформація щодо нових  вимог  планування  та  забудови території

Дата: 26.07.2019 08:25
Кількість переглядів: 4198

Фото без описуПри розташуванні житлових будинків та громадських будівель на земельних ділянках необхідно забезпечувати вимоги санітарних норм та пожежних вимог ДСП 173-96, ДБН В.1.1-7 у тому числі для житлових та громадських будинків на суміжних земельних ділянках.

6.1.41. При розміщенні будинків в кварталах із сформованою забудовою для догляду за будинками і здійснення поточного ремонту, відстань до межі суміжної земельної ділянки від найбільш виступаючої конструкції стіни будинку слід приймати не менше ніж 1,0 м. При цьому, має бути забезпечене виконання необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть попаданню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок або взаємоузгоджене водовідведення згідно з вимогами ДБН В.1.1-25.

Для нової садибної та дачної забудови відстань від межі слід встановлювати не менше 3 м. Відстань від межі суміжної земельної ділянки до стовбурів дерев, які висаджуються має бути не менше ніж 4-6 м в залежності від величини крони (але не менше ½ діаметру крони дерева), а до кущів 1,0 м. Допустимі відстані від житлових будинків до господарських будівель і споруд наведені в табл. 6.7.

 

Таблиця 6.7 – Допустимі відстані від житлових будинків до господарських будівель і споруд

 

Будівлі та споруди

Відстань, м

Господарські будівлі /сараї/ для худоби, інших тварин та птахів площею до 50м.кв.

Майданчики для компосту, дворові вбиральні, сміттєзбірник, сховища для добрив та отрутохімікатів

Фільтруючий колодязь продуктивністю м3 /добу

Септик продуктивністю м3 /добу

до 1

1 – 3

до 1

1 – 3

Житлові будинки та літня кухня

15

20

8

10

5

8

Артсвердловина водопостачання (питний колодязь)

20

20

 

 

 

 

 

Примітка 1. Господарські будівлі і гаражі сусідніх ділянок допускається блокувати.

Примітка 4. Вигрібні ями дворових вбиралень повинні бути виконані з конструкцій, що запобігають фільтрації фекальних стоків у ґрунт

6.1.42. При відсутності мереж міської (селищної) каналізації, необхідно передбачити каналізування садиб з використанням локальних очисних споруд згідно з вимогами ДБН В.2.5-64, ДБН В.2.5-75.

15.2. Вимоги до протипожежних відстаней.

15.2.1. Протипожежні відстані між будинками і спорудами приймаються у світлі між зовнішніми стінами або іншими конструкціями. За наявності конструкцій будинків і споруд, виготовлених із горючих матеріалів, що виступають більше, ніж на 1м за площину фасаду, слід приймати відстань між цими конструкціями та іншим будинком.

15.2.2. Протипожежні відстані між житловими, громадськими, адміністративно-побутовими будинками промислових підприємств, гаражами слід приймати за табл. 15.2. (чисельник).

Протипожежна відстань між житловими будинками та господарськими будівлями і спорудами на суміжних ділянках приймається згідно табл. 6.7, але не менше протипожежних вимог даних норм. В умовах забудови, що склалася, протипожежні відстані між житловими будинками та від житлових будинків до будівель і споруд іншого призначення слід визначати згідно з протипожежними вимогами даних норм, наведеними у табл. 15.2.

Протипожежні відстані від житлових, громадських, адміністративно-побутових будинків промислових підприємств, гаражів до виробничих, складських, сільськогосподарських будинків і споруд слід приймати за табл.15.2 (знаменник).

 

Таблиця 15.2 - Протипожежні відстані між житловими, громадськими, адміністративно-побутовими будинками промислових підприємств, гаражами а також до виробничих будинків, сільськогосподарських будівель і споруд

 

Ступінь вогнестійкості будинку

Відстані при ступені вогнестійкості будинків, м

I, ІІ

ІІІ

IIIа, IIIб, IV, IVа, V

I, ІІ

6/9

8/9

10/12

 

ІІІ

8/9

8/12

10/15

IIIа, IIIб, IV, IVа, V

10/12

 

10/15

15/18

Примітка 1. Поділ будинків за ступенем вогнестійкості визначають згідно з вимогами ДБН В.1.1-7

 

15.2.3. Протипожежні відстані, які зазначені у таблицях 15.2 можуть не застосовуватись у таких випадках:

- між житловими і господарськими будинками у межах однієї присадибної ділянки;

- між житловими, громадськими, а також житловими і громадськими будинками (крім індивідуальних житлових будинків) при сумарній площі забудови, включаючи незабудовану площу між ними, яка дорівнює найбільшій допустимій площі протипожежного відсіку в межах поверху будинку, що має найменший ступінь вогнестійкості.

      Відповідно  до  статті 103-ї Земельного кодексу  України (ЗК України ), власники  та  землекористувачі земельних  ділянок повинні  обирати такі  способи їх  використання за  цільовим  призначенням, при  яких власникам, землекористувачам сусідніх  земельних  ділянок завдається  найменше  незручностей  (затінення, задимлення, неприємні  запахи, шумове забруднення  тощо). Тобто якщо  дерево  на ділянці  сусіда  затіняє  Вашу городину, то  воно  вже  порушує  закон  про  добросусідство.

      Якщо ж корені і  гілки  дерев із сусідньої  земельної   ділянки  проникли   на  іншу, то  власники  або  землекористувачі мають  право  відрізати  їх, якщо  таке  проникнення  є  перепоною  у  використані   земельної  ділянки   за  цільовим призначенням  (стаття  105 Земельного  кодексу).

      У разі, якщо  дерево   або  кущ   росте  на  межі,  права на  це  зелене насадження  мають обидва  сусіди - як  той, хто  вважає себе  його  власником,  так і  той, на чию  земельну  ділянку розкидаються  гілля, падають  фрукти  чи  листя .

      У  статі  109-й Земельного  кодексу  України   так  і  записано: дерева, які  стоять   на  межі  суміжних  земельних  ділянок, а  також  плоди  цих  дерев  належать  власникам  цих  ділянок  у  рівних  правах.

     Крім  того,  кожен  із  сусідів  має  право  вимагати  ліквідувати дерева, які  ростуть  на  спільній  межі.  Витрати  на  це  покладаються   на  сусідів у  рівних  частинах. Якщо  ж  інший  сусід  відмовляється  від  своїх  прав  на  дерево, то витрати  несе  сусід, який  має бажання  ліквідувати  дерево.

              Однак  зауважу, що вимога  на  ліквідацію  дерев  або  кущів  виключається, якщо  вони  служать  межовими знаками  і  залежно  від  обставин  не  можуть  бути  замінені  іншими  межовими  знаками.

     Також  пам’ятайте, що  при  наявності  тематичного  спору, порушення  правил  добросусідства за  встановленням істини  маєте  право  звернутися   до  органів  місцевого   самоврядування  (частина  3-тя статті  158-ї Земельного кодексу України).

       Однак,  який   би  конфлікт  не  виник  або  як би   не  буяли  сусідські   дерева на  межі – варто   не  забувати  про  взаємоповагу  між  людьми  та  культуру  спілкування. За  будь-якої спірної  ситуації можна  дійти  компромісу. Треба  лише  заспокоїтись  та  добре  все  обміркувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь