A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Млинчики гречані, варенички у сметані – щоб весна-красна добро й тепло нам несла (ФОТО. ВІДЕО)

Дата: 13.03.2019 10:48
Кількість переглядів: 626

Фото без опису

У Вільшанці мам і бабусь обдаровували піснями і квітами, у Литвинівці справляли Колодія, в Скибині закликали весну та змагалися у спритності, а марійківці відстоювали честь громади на конкурсі-фестивалі художньої самодіяльності.

Весна багата на свята і в Жашківській міській об’єднаній громаді проводилося чимало культмасових та спортивних заходів. Родзинкою святкувань стало театралізоване дійство «Веснонько чарівна», що відбулося в Жашкові 10 березня,  - захід полонив барвами весняного настрою всіх глядачів. Зиму проводжали і весну частували смачними варениками, традиційними млинчиками, добрими побажаннями і словами благого прощення  в молитві за добро,якого так хочеться усім і кожному. А ще – яке ж свято без пісні, і вона була головною у народному традиційному дійстві: огортала яскравими барвами і заряджала настроєм народного колориту.

Цьогоріч Сиропусний тиждень припав на період із 4 по 10 березня. Театралізоване дійство запланували на останній день Колодія – прощену неділю. Отож свято супроводжувалося обрядами, пов’язаним із проводами зими і зустріччю весни, символами примирення, злагоди та всепрощення. Різноманіття веселих ігор та розваг, конкурсів та неймовірних виступів творчих колективів, призи і нагороди – все ввібрало свято проводів зими в Жашківській громаді. Організатори – Жашківська міська рада та відділ культури, молодіжної політики, спорту та туризму – доклали зусиль, аби наповнити цей день народними звичаями і душевним теплом.

Участь у святі взяли всі самодіяльні вокальні та хореографічні колективи закладів культури громади. Аматори сцени не лише підготували художні номери для дійства, а й разом пекли млинці, «жайворонки», готували вареники, в’язали опудало зими, шили костюми. До свята ґрунтовно готувалися як дорослі, так і зовсім юні аматори сцени. І як результат – порадували публіку живим виконанням пісень та яскравим колоритним дійством. Жіночий вокальний ансамбль «Мрія» Жашківського міського будинку культури вражав багатоголоссям. Голоси ансамблю села Марійка чарували етнічними мотивами. Композиції від Вільшанки і Литвинівки втілювали символи народних традицій, а творчість Скибинського будинку культури вирізнялась доброзичливим настроєм на те, що в такій дружній родині все буде добре.

Гармонійно вливались у вінок народної творчості і голоси колективу РБК «Спадщина», а сучасні мелодії у виконанні духового оркестру із села Тетерівка та Жашківського зразкового ансамблю гармоністів отримали особливу хвилю оплесків глядачів.

За стародавньою традицією наших предків, аби зима остаточно поступилася весні, цього дня спалили і опудало зимової богині Морени. Ця кульмінаційна частина дійства викликала бурхливі емоції глядачів.

Не менш захопливими для учасників свята і чисельні конкурси, організовані працівниками відділу культури, молодіжної політики, спорту і туризму та Дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки. Вже традиційним для таких святкових забав є конкурс, який полюбився жителям громади –  присідання з мішком цукру. Минулого року 50 кг цукру виграла жителька с.Вільшанка, котра зуміла вирвати перемогу навіть у чоловіків. Цьогоріч солодкий презент виграли вихованці ДЮКФП Віталій Панфілов та Сабріна Поліщук. Масу позитивних емоцій отримали учасники конкурсів на метання валянків та ходи на лижах.

Жителі громади проводили зиму, насолоджуючись відчуттям весни, вони втомилися від снігу й морозу. Прадавні звичаї Сиропусного тижня повертає нас до своїх коренів, учить добру, мудрості, злагоді, очищає душу, виводить за межі буденного, гнітючого, дарує радість і сонячну надію. 

 

Віталія Котик



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь