A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

До очищення доріг від снігу залучаються усі можливі ресурси

Дата: 24.01.2019 18:44
Кількість переглядів: 1948

Екскурс в недалеке минуле. Зимовий Жашків 8-9 років тому. Від снігу прочищено лише центральні вулиці, точніше – автобусний маршрут №1. Чищення тротуарів – на совісті двірників, котрі, як кажуть у народі, вриваючи руки, розгрібають сніг лопатами. А потім – тими ж, вже натрудженими, руками – совочком із відерця ще й розсипають протиожеледну суміш. Аби дістатися на роботу,  доставити дітей до дитсадочка чи школи – жашківчани самотужки прогортають сніг, або ж просто пішки торують стежки сніговими заметами. Щастить тільки окремим мікрорайонам, де приватні підприємці, озброївшись ентузіазмом, беруть боротьбу зі снігом на себе. Ефективно звільняє місто від заметів лише весняне тепло.

До 2011 року у Жашкові про чищення доріг мова і не йшлася. Заповнити цю прогалину взявся тоді новообраний міський голова Ігор Цибровський. Щоправда, у зв’язку із браком техніки, що була в розпорядженні ВУЖКГ, вийти на якісно новий рівень зимового утримання доріг і тротуарів – не вдавалося.

Міська рада ставить перед комунальним підприємством завдання покращити якість послуг. Поступово техніка комунального підприємства оновлювалася. Як результат, на сьогодні в автопарку Жашківського виробничого управління житлово-комунального господарства налічується 9 одиниць снігоприбиральної техніки:

  • 2 екскаватори – використовуються для чищення зупинок громадського транспорту та ухилів;
  • 3 трактори – для чищення бічних вулиць та околиць;
  • 2 дорожні машини з відвалами (одна з них оснащена і механізмом для посипання доріг) – для прибирання центральних доріг;
  • міні-трактор – для чищення і посипання тротуарів; 
  • А нещодавно за сприяння депутатів Черкаської обласної ради Віктора Вусика та Віктора Погорілого було придбано новий автомобіль  вартістю 1 780 000 грн. – на основі співфінансування з обласного бюджету (784 000 грн.) та бюджету ОТГ (994 000 грн.). Нове авто багатофункціональне – використовується для вивезення сміття та чищення доріг.

Здавалося б, ситуація із технічним забезпеченням покращилася. Втім, враховуючи те, що ВУЖКГ  обслуговує ще 4 села, які увійшли до ОТГ,  у сильні снігопади для очищення одночасно і центральних, і периферійних вулиць населених пунктів громади – такої кількості техніки не вистачає.

За минулу добу, 23 січня, за даними метеостанції Жашків, випало 17,8 мм опадів (це 138%  снігу декадної норми), висота снігу становить 47 см. Це другий за потужністю снігопад за останні 10 років (так стихія ще вирувала у січні минулого року, коли паралізувала рух на трасі Київ – Одеса).

Зрозуміло, такий об’єм опадів спровокував сніговий колапс та ускладнив рух транспорту. А розчистити усі вулиці усіх населених пунктів ОТГ до того часу, коли громадяни вранці вирушать на роботу, до школи і т.д., в таку погоду не можливо.

Міський голова Ігор Цибровський наголошує: «Першочергово від снігу силами ВУЖКГ прибираються вулиці із посиленим рухом та на яких розміщені школи і дитсадки. Щодо прогортання доріг від снігу в окремих мікрорайонах міста, то заключено договори на чищення доріг із такими керівниками підсприємств, як Андрій Шевчук, Роман Солонько, Микола Миколюк, Віктор Вусик. І ми їм вдячні, що вони не залишаються осторонь проблем міста.

Ідуть нам назустріч і в селах сільгоспвиробники. За потреби, Жашківська міська рада забезпечує їх паливно-мастильними матеріалами. Таким чином вдається раціонально використовувати ресурси: центральні вулиці сіл чистяться технікою ВУЖКГ, бічні – технікою підприємців. За своєчасним прибиранням доріг у селах ОТГ слідкують  в.о.старост, котрі й повідомляють сільгосппідприємців про необхідність прогорнути від снігу шляхи.

Та й навіть при такій домовленості із підприємцями, виникають форс-мажорні ситуації, і тоді дороги доочищаються силами ВУЖКГ. Навантаження на підприємство в пору негоди – колосальне».

Від жителів громади неодноразово звучали нарікання на те, що не чистяться дороги між населеними пунктами. Ігор Андрійович пояснює: «Розумію, що кучугури снігу на дорогах спричиняють незручності або й навіть аварійні ситуації. Але очищати дороги між міськими пунктами ВУЖКГ просто не має права. Ці автошляхи  - не на балансі міської ради, а отже їх прибирання розцінюється як нецільове використання бюджетних коштів. А тому з питань засніжених доріг, які сполучають населені пункти ОТГ громадяни мають звертатися до Уманського державно-експлуатаціного управління, з яким заключено договір Жашківською районною державною адміністрацією на прочищення доріг».

Жашківським ВУЖКГ та міською радою проводяться усі необхідні заходи задля безпеки і комфорту руху на дорогах та тротуарах. Зокрема, тут планують віднайти кошти для купівлі іще однієї одиниці техніки. Заздалегідь було закуплено 1500 тонн гранвідсіву та солі, з яких виготовляється протиожеледна суміш. До слова, на сьогодні уже використано 1200 тонн посипкового матеріалу, а це на 45% більше, ніж за аналогічний період в 2018 році, - що знову ж таки вказує на великі об’єми роботи.

Попереду ще місяць зими. Не виключено, ще будуть снігопади. Тож Жашківська міська рада просить жителів ОТГ із розумінням ставитися до затримки із прогортанням снігу. Також – без нагальної потреби не користуватися власними авто. Адже і інтенсивність руху транспорту, і його паркування ускладнюють чищення доріг. Звертається міська рада і до підприємців – з проханням по можливості чистити дороги і паркувальні кишені біля своїх закладів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь