A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Спроба покращити стан громадського порядку не увінчалася успіхом

Дата: 10.01.2019 08:39
Кількість переглядів: 1777

Фото без описуНесприятлива криміногенна ситуація та напруга серед населення спонукає владу вживати заходів.

Міським головою Ігорем Цибровським було ініційовано спільну зустріч представників Жашківської міської ради, Жашківського РВ Уманського ВГУНП в Черкаській області та громадських формувань. Не секрет, що реформовані правоохоронні органи сьогодні потерпають від кадрового голоду. Тож на думку очільника громади, яку підтримали депутати і члени виконавчого комітету Жашківської міської ради, саме підтримка громадських формувань допоможе поліції позитивно вплинути на стан громадського порядку та безпеки в Жашківській ОТГ.

Перша така зустріч відбулася в рамках засідання виконавчого комітету  28 грудня 2017 року. Втім із численних громадських формувань, що функціонують на теренах Жашківської міської об’єднаної громади, участь у зібранні взяли лише представники ГФ з охорони громадського порядку «Жашківська Народна самооборона».

Не надто активними виявилися громадські об’єднання і вдруге – наступна зустріч пройшла 8 січня 2019 року. До зали засідань міськради прибули самооборонівці та голова ГФ по охороні громадського порядку «Патріот» Василь Якименко (котрий одразу ж і відмовився брати участь у зібранні в силу того, що ведеться відео зйомка зібрання).

Міський голова Ігор Цибровський наполягав, аби начальник Жашківського РВ Уманського ВГУНП в Черкаській області Олег Бриндак запропонував варіанти співпраці співробітників поліції з місцевими громадськими формуваннями. На що головний поліцейський району відповів, мовляв, формати взаємодії можуть бути різними, але ГФ у Жашківському районі не виконують свої обов’язки, прописані в їхніх статутах і не звітують про свою діяльність.

Фото без описуЗа словами голови ГФ «Жашківська Народна самооборона» Володимира Шарлая, було проведено загальні збори, на яких самооборонівці розглядали шляхи налагодження співпраці із поліцією. «Не беруся відповідати за всі громадські формування, скажу лише від імені самооборони. Так, ми можемо допомагати в підтриманні належного громадського порядку під час масових заходів… Але ми не зобов’язані виконувати роботу поліції і патрулювати щоденно!  Наша діяльність заключається не лише в охороні громадського порядку. Ми займаємося національно-патріотичним вихованням, надаємо допомогу учасникам бойових дій…», - прокоментував Володимир Іванович.

Фото без описуОлег Бриндак зауважив, що діяльність ГФ є тільки на папері: «У Законі України «Про участь громадських формувань в охороні громадського порядку» чітко прописані їхні функціональні обов’язки. Останнім часом я не бачу виконання цих обов’язків належним чином. До того ж, вони не звітують про свою діяльність правоохоронним органам».

На питання міського голови, коли ж нарешті буде продуктивна робота, Олег Петрович відповів: «Коли громадські формування надаватимуть необхідні документи і проявлятимуть ініціативу – тоді й буде робота».

 

По суті, поліція вважає діяльність громадських об’єднань формальними, при цьому визнає необхідність в підтримці добровольців і чекає від них ініціативи щодо спільних патрулювань. Представники ГФ не вважають себе формальними і патрулювання готові здійснювати лише під час масових заходів.

Міський голова закликав учасників зустрічі знайти порозуміння, проте спілкування сторін перейшло в русло неконструктивної бесіди. Як це не прикро, та зустріч, як і спроба покращити стан громадського порядку, не увінчалися. В черговий раз назріло питання створення муніципальної варти, працівники якої щоденно здійснюватимуть патрулювання та слідкуватимуть за громадським порядком.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь