A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Про орендну плату за землю

Дата: 27.03.2018 03:07
Кількість переглядів: 1678

Фото без опису

Бюджет Жашківської міської об’єднаної громади формується із багатьох складових. Зокрема на 9,5% - із  орендної плати за землю з фізичних та юридичних осіб і земельного податку. І орендарі заборгували бюджету  близько мільйона гривень.

 

(станом на 1.03.2018)                                                                                                 тис.грн.

 

Орендна плата

фізичних осіб

Орендна плата

юридичних осіб

Земельний податок

фізичних осіб

Земельний податок

юридичних осіб

Загальна кількість

платників

139

49

4740

57

Кількість боржників

30

10

286

2

Сума боргу

236, 9

 

469 

79084, 00

127, 7 

 

Всього:

912, 6

                                                                         

Поряд із несплатою боргів, орендарі й сервітуарії «забувають» своєчасно подавати необхідні документи. Отож, до вашої уваги нюанси взаємовідносин орендодавця (в даному випадку це – Жашківська міська рада), орендаря та контролюючого органу  - Жашківського відділення Уманської ОДПІ.

 

Щорічне декларування

Контролюючим органом у сфері стягнення орендної плати та земельного податку є податкова інспекція.

Згідно з законодавством (частина 286.2 ст. 286 Податкового Кодексу України), орендарі земельних ділянок комунальної власності  та власники земель самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до Жашківського відділення Уманської об’єднаної Державної податкової інспекції податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

 

Щорічне звіряння

Крім того, щорічно орендарі та землекористувачі зобов’язані проводити звіряння з фінансовим відділом Жашківської міської ради щодо сплати орендної плати та плати за користування земельними ділянками за минулий рік. Це необхідно для здійснення контролю за правильністю проведення взаєморозрахунків за існуючими договорами оренди та повнотою сплати земельного податку. По суті, така процедура не лише в інтересах орендодавця, а й платника, оскільки дозволяє з’ясувати проблемні питання у разі їх наявності та вчасно моніторити наявну заборгованість. Простіше кажучи: якщо своєчасно перевіряти необхідну інформацію, можна уникнути нарахування штрафних санкцій.

 

Увага! Змінилися рахунки

З початку 2018 року змінилися рахунки, на які перераховується орендна плата та оплата за користування особистими строковими сервітутами. Власне, уточнити рахунок – це прямий обов’язок орендаря чи серветуарія перед тим, як сплачувати кошти за своїм договором.

Дізнатися рахунки можна у фінансовому відділі апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради за адресою вул.Захисників України, 17, або ж – за телефоном 6-03-12.

Наразі рахунки такі:

Орендна плата з фізичних осіб

Призначення платежу: 18010900

Одержувач: УК у Жашківському районі/отгЖашків

Банк: ГУДКСУ у Черкаській області

Рахунок: 33219815700627

МФО: 854018

Код: 37935119

Орендна плата юридичних осіб

Призначення платежу: 18010600

Одержувач: УК у Жашківському районі/отгЖашків

Банк: ГУДКСУ у Черкаській області

Рахунок: 33219815700627

МФО: 854018

Код: 37935119

Цільові фонди (сервітути)

Призначення платежу: 50110000

Одержувач: УК у Жашківському районі/отгЖашків

Банк: ГУДКСУ у Черкаській області

Рахунок: 33219815700627

МФО: 854018

Код: 37935119

 

Санкції

Додатково звертаємо увагу: за невнесення орендної плати у строки, визначені договором оренди, стягується пеня у розмірі 0,3 відсотка несплаченої суми за кожен день прострочення; а за договорами сервітуту – у розмірі подвійної облікової ставки НБУ.

Цьогоріч Кабміном внесено і зміни до типового договору оренди земельних ділянок, згідно з якими, за невчасне внесення орендної плати передбачено і стягнення штрафу в розмірі 100% річної орендної плати.  

 

Одноосібникам на замітку

Одноосібники (громадяни, котрі мають у власності земельні ділянки, вирощують на них сільськогосподарську продукцію, реалізують її і з цього отримують дохід) не зареєстровані фізичними особами-підприємцями, а тому декларують свої доходи за підсумками річного декларування. Громадяни-одноосібники зобов’язані звернутися до Жашківського відділення Уманської ОДПІ до 1 травня 2018 року та задекларувати отримані від вирощування та продажу сільськогосподарської продукції доходи за 2017 рік.

За несвоєчасне подання чи неподання такої декларації передбачена адміністративна відповідальність у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян.

                                                  ***

Із наведених на початку статті цифр стає зрозуміло, що далеко не всі громадяни нашого міста є добросовісними платниками. І все б нічого, але сьогодні гостро стоїть питання про фінансування освіти, ремонту освітніх закладів, у яких навчаються діти й онуки цих невідповідальних громадян. Нарікань на стан доріг і тротуарів – не злічити. Але поповнювати бюджет, з якого вестиметься фінансування ремонту чи будівництва дорожнього покриття, жашківчани, на жаль не поспішають. І це прикро. Бо йдеться вже навіть не про принцип «заплати і спи спокійно», а про ту свідомість, про яку так люблять сьогодні згадувати, орієнтуючись на європейські цінності. Власне, готовність сплачувати податки, плату за оренду, рахуватися із законом – і є свого роду індикатором того ж таки свідомого демократичного суспільства.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь